Slávistický večer mráz nespálil

Jsme svědky zrodu nové tradice – po loňské úspěšné premiéře se v pátek 10. února 2012 sešli příznivci červenobílých barev, aby opět týden před zahájením ligového jara v Iris Congress Hotelu v pražském Edenu potvrdili, že „Sešívaní drží spolu“.

Příjemný tón druhému Slávistickému večeru udal hned na začátku „nejstarší estrádní umělec“ Standa Procházka. Vyprávění plné vtipu zakončené jeho známou hymnou „Věčná Slavia“ poskytlo svérázný návod, jak si i v 92 letech uchovat po všech stránkách svěží kondici.

Předtančení se ladně zhostily dva páry z Tanečního a sportovního klubu Silueta Praha. Svým ještě dětským věkem poukázaly na proklamovanou ideu budování fotbalového týmu Slavie z mladých odchovanců. Tuto teorii naplnil i na hereckou dráhu právě nastoupivší moderátor večera Michal Dudek.

Pak si začaly hudební štafetu postupně předávat plzeňský Dance Band s vokálním kvintetem Hlasoplet, který před jedenáctou hodinou uvolnil pódium prvému vrcholu večera. Mladí herci se totiž s vervou pustili do realizace takřka sociologické přehlídky typů slávistických fanoušků. Mnozí z návštěvníků se jistě poznali, když sálem prošel zástupce kotle, dáma, expert, milovník klobás a piva, přítelkyně hráčova či tzv. normál.

Vážnější chvíle nastala při benefiční dražbě slávistického retro dresu, v němž loni k derby na Letné nastoupil Martin Hurka. Výtěžek 7100 korun bude poskytnut občanskému sdružení Donor ve prospěch Transplantační jednotky Kliniky dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice v Motole.

Po půlnoci zvedl všechny ze židlí rapper Peca, který svůj set zakončil vitálním červenobílým vyznáním „Vždycky jsme s váma!“ Vzápětí si celý sál užil dlouho neslyšenou klasickou děkovačku, které se v roli předříkávače ujali organizátoři večera.

Večer dospěl do finále, když chór složený z významných zástupců všech slávistických fanouškovských uskupení zapěl s hudební podporou Dance Bandu během večera spontánně přetextovaný Matuškův song Sbohem, lásko, adresovaný současnému kontroverznímu trenéru sešívaných. Ač ten v tu dobu dlel spolu s týmem stovky kilometrů daleko, musel mu znít v uších!

Shrnuto, podtrženo – druhý Slávistický večer se takřka po všech stránkách povedl. Pro nezasvěcené je nutno zopakovat, že organizačně a finančně nejednoduchá akce je zajišťována pouze Fanklubem a Odborem přátel s využitím sponzorských příspěvků několika firem. Byl tak znovu vyslán důležitý signál potvrzující nezávislost a životaschopnost organizovaných řad slávistických fanoušků. Jediným drobným stínem celé akce bylo trochu nerovné soupeření s právě probíhajícími pražskými školními prázdninami a krutými mrazy, které vyústilo do nižší účasti, a to i mezi bývalými internacionály střední generace. O to větší dík patří Františku Veselému, Janu Andrejkovičovi či Jiřímu Nedvídkovi.

Kdo přišel, hýřil spokojeností. Proto nezbývá, než popřát zdar třetímu Slávistickému večeru!

Videa z 2.Slávistického večera:

–         Standa Procházka

–         MC Peca

–         Balada pro Straku

 
Dr. Vlastimil Váňa
člen organizačního výboru Slávistického večera
Odbor přátel