SRDCAŘ O LABYRINTU A RÁJI SLAVIE

„Naše srdce bije se Slavií, což sice někdy znamená mít blízko k převozu na kardiocentrum, ale především znamená potěšení ze hry i z přátel, který značka Slavia dává dohromady. Jsme rádi, že jste svou návštěvou toto přátelství stvrdil,“ zaznělo mimo jiné na besedě s kardiochirurgem prof. MUDr. Janem Pirkem, DrSc., kterou uspořádali slávisté z Brandýsa nad Orlicí 21. září 2021. Tamní odbočka Odboru přátel v době oslav 40 let svého trvání navázala touto akcí na dlouhou řadu minulých setkání s hráči (např. Plánička, Ženíšek, Hemele, Veselý, Berger, Barák), s trenéry (Máčala, Jareš, Petržela) a dalšími slávistickými osobnostmi (Prachař, Neděla, Jelínek, Epstein). Hosty besedy byli přátelé z odboček v Rychnově nad Kněžnou a ze Žamberka. A protože se uskutečnila v krásném sále rehabilitačního ústavu, zúčastnili se jí také někteří jeho zaměstnanci.

Profesor Pirk měl v té době již za sebou návštěvu Komenského síně na historické brandýské radnici i zážitek z bloudění v přírodním labyrintu, který vznikl na počest sepsání slavného spisu Učitele národů Labyrint světa a ráj srdce právě v těchto místech. Posluchače si ihned získal svým úsměvem a spontánností, a samozřejmě i velkou zasvěceností do všeho, co se týká Slavie minulé i dnešní. Jeden z nejznámějších permanentkářů“ VIP tribuny klubu přiblížil vznik svého vztahu k němu i to, že Slavii v mládí aktivně reprezentoval jako hráč pozemního hokeje. Za své „srdeční“ hráče označil Frantu Veselého a Jana Lálu. Rozesmál vtipem na adresu Sparty, ale zamířil i do vlastních řad, když přiznal „staromilství“ odmítnutím používání rachejtlí ve slávistických ochozech, někdy navíc v době, kdy hráči Slavie mají převahu a přerušení zápasu je výhodné spíše pro soupeře. Ocenil trenéra Trpišovského jako výborného psychologa a jeho cit pro výběr hráčů z jiných klubů. Podpořil by trestní odpovědnost profesionálních fotbalistů za mimořádně brutální fauly, nešlo nezmínit i loňský nezapomenutelný zápas v Glasgow. Nelíbí se mu, jak tvrdě se někteří trenéři chovají k malým fotbalistům a mluví sprostě – děti mají podle něj nejdřív získat přirozenou lásku ke sportování, dril by měl přijít až později. 

Lékař, který má za sebou přes sedm tisíc operací a přes tři stovky transplantací srdce ve svých odpovědích poutavě přiblížil i témata zdravotnická, například prevenci stresu pohybem. „Ať v životě děláme, co děláme, každá práce je hezká, když se dělá srdcem, potom je to na ní znát,“ zdůraznil kardiochirurg, který mj. zmínil i svůj rodový vztah k nedaleké Luži, k ježdění „hadraplánem“, tedy Velorexem, k vínu, kolu i k pravidelnému běhání. Zájemci o bohatý život lékaře a jeho pohled na svět se mohou více dozvědět v jeho nové knize připravené spolu s Tomášem Poláčkem. „Chodili jsme spolu celý covidový rok běhat, a přitom jsme kecali o všem možném a nemožném. Z toho vznikla kniha, která je už v tisku, jmenuje se Srdcař v cílové rovince,“ poznamenal Jan Pirk.

O úspěchu zatím poslední besedy ze seriálu setkání brandýských slávistů s pražskými svědčily nejen závěrečný potlesk všech přítomných, ale i slova na adresu Jana Pirka od ředitelky ústavu Světlany Jeřábkové: „Je radost vás poslouchat a o čemkoli s vámi diskutovat. Zůstaňte pořád stejný.“

Ostatně v Brandýse nad Orlicí se jistě líbilo i vzácnému hostu, jinak by místním slávistům nezanechal v jejich kronice tento zápis: „Bylo to super, jako když vedeme 5:0.“ 

Jaroslav Hubený        

člen OP SK Slavia Praha v Brandýse nad Orlicí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..